lördag 12 februari 2011

De borgerliga partierna har som mål att minska antalet hyresrätter i allmännyttans regi. På olika orter har man genomfört denna politik. Låginkomsttagare, unga och kommande generationer drabbas av dubbelt utanförskap. Hyresrätter är inte enbart en möjlighet för låginkomsttagare även om de drabbas hårdast när billigare hyresrätter omvandlas till äganderätter. Hyresrätten är ett bra alternativ för alla som vill ha god service i sitt boende. Hyresrätten är också viktig för en dynamisk arbetsmarknad och till goda studiemöjligheter. Egnahem och bostadsrätter har sina fördelar som attraherar människor med andra preferenser. Prisutvecklingen på vissa orter kan dock utgöra en oöverstiglig tröskel.
På olika sätt kan man köpa boende i äganderätter och egnahem. Den som önskar bo så har en mängd kanaler. Den som önskar bo i hyresrätter har sina kanaler, i bästa fall en bostadskö.
En hyresgäst har dock ett svagt stöd för sitt boende. Det kan plötsligt bli ens grannar som blir hyresvärd i stället för det allmännyttiga bostadsbolaget. En nyinflyttad granne som i stället för att köpa en bostadsrätt flyttar in i en hyresrätt för att få den omvandlad. Incitamenten för att omvandla hyresfastigheter är stora, de ekonomiska vinsterna kan bli betydande. Detta både för kommande ägare och anlitade konsulter. Exempel på vad borgarnas politik på detta område leder till är många.

Så börjar en interpellation till statsrådet Stefan Attefall (KD) av Amineh Kakabaveh (V) talesperson i bostadsfrågor i riksdagen, som jag träffade på ett bostadsseminarium i slutet av januari i år.

Det beskriver det faktiska läget som råder ute i landet, denna fråga är en mycket viktig sådan starkt förknippad med de sociala frågorna som ,vård, omsorg och skola.
I Sundsvall ska det i samband med E4 bygget med tillhörande bro, byggas enligt planerna ca 2500 lägenheter, blandad kompot av bostadsrätter och hyresrätter, sägs det vi har inte sett det än.

Här i Sundsvall finns det ca 47000 st lägenheter av de är ca 12500 st hyreslägenheter, vi behöver fler, bättre och billigare hyresrätter, man måste kunna hyra sin bostad och det ska vara godkänd standard och ett bra boende. Ungdomarna saknar lägenheter där har vi en stor utmaning.
 Vi måste kämpa för det i denna stad där vårt nya kommunalråd(M) visar att han ska försöka att styra kommunen som ett företag! Då kommer inte bara i denna fråga det att vara marknaden som styr och vi vet ju alla hur det brukar gå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar