söndag 13 februari 2011

Mål för hur många rovdjur VI VILL HA i länet!

Mål: Antal loföryngringar i länet

Västernorrlands län bör kunna hålla cirka 20 årliga föryngringar av lodjur uthålligt och på lång sikt. Stammen bör inte understiga 15 föryngringar och inte överstiga 25 föryngringar. 20 föryngringar motsvarar cirka 110-120 individer. Målangivelsen avser antal föryngringar fastställda under inventeringsperioden från första snön - sista februari.

Mål: Antal vargföryngringar i länet

För uppnåelse av det nationella etappmålet 20 årliga föryngringar, bör föryngring av varg kunna ske i den södra delen av Västernorrlands län. Men det förutsätter att vargreviren delas med Gävleborgs län.

Mål: Antal björnföryngringar i länet

Västernorrlands län bör kunna hålla cirka 200 björnar uthålligt och på lång sikt. Stammen bör inte understiga 180 björnar och inte överstiga 220 björnar. 200 björnar motsvarar cirka 20 årliga föryngringar (18-22).
Björnstammens förtätning ska bromsas upp för att stanna vid cirka 1 björn per mil². Den kustnära regionen samt de mer befolkade områdena efter älvarna bör innehålla färre björnar än övriga delar av länet.

Mål: Antal järvföryngringar i länet

Järvarna i länet ska fram till revidering av förvaltningsplan 2010 tillåtas expandera fritt. Utvecklingen i det norra området ska dock följas extra noggrant med tanke på den renskötsel som bedrivs i området.

Mål: Antal häckningar av kungsörn i länet

Kungsörnsstammen ska utvecklas utan större mänsklig påverkan i länet. Stammen bör öka från nuvarande storlek (2005), besätta tomma revir och kolonisera örntomma områden. Länsstyrelsen bedömer att länet bör hålla minst 40 årliga häckningar.  


Tycker man ska fundera lite på detta och ta en rejäl tankeställare om det är VI som ska bestämma en annan arts fortlevnad, förstår att det kan vara i nödvärn riktigt att försvara sig om man blir attackerad! Men vad är det som säger att det ska vara just DET antalet individer eller föryngringar som ska vara det "Rätta"?
Jag anser att en grupp i jägarkåren trycker på för att de tycker det är så "j...a" kul som jag sett endel skriva, på tex facebook. Det är de som ska jaga för nöjets skull, det är därför Jägarförbundet har en egen skjutbana i riksdagens källare där riksdagens ledamöter mm bjuds in! Undrar om Eskilsson är medlem! A Borg verkar det ialla fall.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar